Scăderea din trei în trei

arici

ARICIUL ŞI CĂŢEII

Scrisă de Aurora Georgescu

Doisprezece căţei mici
Se jucau cu un arici
Şi nu ştiu cum s-a-ntâmplat
Că ariciul i-a-nţepat !

Scheunând, trei au plecat,
Fiindcă s-au cam  supărat.
După ei –sau dus în fugă
Incă trei,  ca să-i ajungă.

Au rămas şase căţei
Inţepaţi ca vai de ei
Dintre care, iarăşi trei
S-au ascuns într-un bordei.

La joc mai erau doar trei,
Dar curând s-au dus şi ei.
Socotea ariciu-n gând
Şi din trei în trei scăzând:

– Doişpe, nouă, şase, trei…
Măcar unul dintre ei
Să fi stat aici pe loc!
Eu cu cine mă mai joc?

20 thoughts on “Scăderea din trei în trei

  1. Bietul arici, nu se poate juca de ace! Foarte originală și frumoasă poezie! Îți amintești că ai de la mine un desen (complex și chiar frumos) cu ariciul în pădure, vorbindu-le animăluțelor?! Aici sunt căței, dar poate fi același arici, se adaptează. Încet, dar sigur, se conturează cartea noastră, căci acum va fi a noastră, a doua de fapt, după marele succes cu Alfabetul! Și indiferent de cât de mult aș avea de lucru, îmi voi face timp de data aceasta, știu că știi! Te îmbrățișez cu mare drag, m-am delectat cu ora copilăriei și îți spun noapte bună! 🙂

    • Ideea a pornit de la faptul că la scăderea cu trei, nepoţica mea se mai poticnea. I-am sugerat poezia şi dintr-o dată totul a devenit po joacă amuzantă pentru ea şi calculele au mers ca vântul!
      A, nuuuu! Ariciul acela este pentru „spectacol în pădure” în care personajele sunt toate acele animăluţe pe care le-ai desenat în jurul ariciului!http://aurorageorgescu.ro/2011/06/23/spectacol-in-padure/ Uite ce bine îi stă aici!!! De fapt acesta este stilul de desen pe care îl doresc pentru cărţile pentru copii.
      O zi frumoasă cu spor la ilustrat!

      • Auraș, poeziile tale sunt nu doar frumoase, ci și educative! Mă bucur de fiecare și mă gândesc că, dacă ne cunoșteam cu vreo 10 ani mai devreme, i-ar fi prins bine Enyei la grădiniță și în clasele primare. Da, știu și îmi amintesc povestea ”ariciului nostru comun”, dar mă gândeam la Peripețiile unui arici, uite-așa! 😉
        Avem multe de arătat și făcut ÎMPREUNĂ, dragă Auraș! 🙂
        Spor la toate și … mai povestim noi! 😛

        • Mirela, intenţia a fost să vin în ajutor micuţilor care trebuie să socotească pe numere abstracte. Multe din poeziile pe care le-am scris copiilor mei când erau mici s-au pierdut şi le-am uitat. Dar sunt convinsă că ceea ce am scris în ultimii ani, le-ar fi fost şi lor de folos. Eheee!! Dacă am putea da timpul înapoi , am avea acum o bibliotecă întreagă ! Zi frumoasă şi azi … la distracţie! Azi şi mâine nu mai muncim! Nimic! Grevă generală! Cu drag.

  2. Vai…chiar faceam calcule in minte,e clar, matematicieni olimpici or sa ajunga copilasii astia cu asa poezii!

    I-a placut si Matoluzei poezia…ca are motiv sa rada de catei!Drept consolare pentru arici se ofera ea ca partener de joaca.El cu tepii ,ea cu gherutele..iti dai seama ce sedita de acupunctura va fi!

    • Unde ar fi minunea ca în afara tabletelor şi laptopurilor, copiii să devină pasionaţi şi de matematică!
      Cât priveşte şedinţa de acupunctură iniţiată de Luza şi arici… cred că numai tu îţi puteai imagina ceva atât de siompatic! Mă întreb numai cât de simpatic ar fi pentru un eventual pacient naiv care le-ar cădea în lăbuţe!

  3. asta-iarna un arici în gradina mea s-a aciuat
    doar o zi, caci Lucky-Loulou l-a „alungat”…
    motan valencian, coleric si pus pe fapte,
    da’ complet nul în stiinte… exacte! 🙂

    • Ha-ha! Melanie, păi tu ai uitat că în România până şi aricii ştiu matematică? Aici toţi aricii au calculatoare! Ca să nu mai zic despre câte cunoştinţe de algebră au câinii şi pisicile!!! Da… Rezolvă tot felul de ecuaţii!!!! Ha-ha-haaaa !

  4. abia astept sa devin bunica – mai am ceva de asteptat, fetele mele termina facultatea abia peste doi ani… dar cine stie ;))
    Voi cumpara catile cu poezii scise de tine, Aura draga, pentru ca din toate simt dragoste ta enorma pentru copii si natura.
    Versurile tale emana dragalasenie, inocenta si puritate.
    O saptamâna cât mai placuta sa ai!

    • Când vei fi bunicuţă îţi vor veni ţie singură rimele în minte şi le vei face poezioare, dar să sperăm că vom fi sănătoşi toţi şi mă voi înscrie bucuroasă pe lista celor care să le dedice poezioare. Nepoţii să vină că pe urmă… să tot compunem!

  5. Superba poezie! Si versuri vesele, si putina aritmetica. Iar ariciul… un mare poznas! M-am jucat de cateva ori cu niste arici si mi-au placut tare mult, chiar asa, intepaciosi!
    Va doresc o zi minunata, doamna Aurora! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.