Gând închinat mamei

In urmă cu mulţi ani, când Adrian, băiatul nostru cel mare era în primul an de liceu, am fost invitată de profesorul de română să asist la o oră pe care urma să o tină la clasa in care era si Adrian. Am intrat o dată cu profesorul in clasa si m-a invitat să iau loc in una din bancile libere. A facut prezenţa, apoi a scos teancul de lucrări pe care le corectase. Tema fusese ca fiecare elev să scrie o scurtă povestire despre ceva care a produs cea mai mare emotie asupra lor. Nu le notase, doar le citise. Inapoindu-le a cerut câtorva elevi să le citească colegilor. Ultimul a citit Adrian. Eram emotionată si curioasă totodată . Baiatul m-a privit, a roşit uşor şi început să citească, ceea ce voi reda mai jos, fără să şterg sau să adaug vreun cuvânt:
GÂND ÎNCHINAT MAMEI
A fost odată… ca un vis urât o operaţie grea. Nu ştiu cât a durat, nu ştiu cât de dramatică a fost lupta între viaţă şi întunericul etern, ştiu doar că viaţa a învins! Când am deschis ochii, în stânga un perfuzor lăsa să curgă în venele mele picăturile de viaţă. Lângă pat, în genunchi, cu ochii umezi, cu mâinile pe mâna mea, era mama. Razele soarelui pătrundeau prin fereastră şi-i luminau chipul. In nemişcarea ei părea o icoană! Cu puterile mele slabe, subjugate încă narcoticului, am mişcat buzele şi cu un murmur am şoptit întâiul cuvânt învăţat: MAMA! Era o chemare, un strigăt de ajutor şi răspunsul l-am primit cu tot trupul asemeni unui torent de apă vie. Şoapta mea a avut darul să învie chipul împietrit în aşteptare: faţa mamei inundată de dragoste, putere de sacrificiu şi dăruire, era mai luminoasă ca soarele şi-am înţeles că eu, copilul, eram de fapt viaţa ei în acel moment. Eram din nou o singură fiinţă!
Am inchis ochii şi am revăzut:
mama, creindu-mă viaţă din viaţa ei;
mama, hrănindu-mă la sânul ei;
mama, învăţându-mă să spun primul cuvânt;
mama, îndemnându-mă să fac primul pas;
mama, dezmierdându-mă;
mama, veghindu-mi somnul;
mama, pregătindu-mi emoţionată prima uniformă de şcolar;
mama, arătându-mi ce e bine şi ce e rău şi acum din nou,
mama, acum în clipa cea grea, mama cu mine, şi-n sufletul meu, suferind poate mai tare ca mine, aşteptând într-o încordare supraomenească să deschid ochii, ca apoi să aibă totuşi puterea să zâmbească, să-mi dea tăria şi încrederea că totul va fi bine.
Femeia, fiinţa care a perpetuat viaţa pe pământ de mii şi mii de ani, îşi primea în clipa aceea, prin fiinţa mamei mele, prinosul recunoştinţei, stima şi respectul pentru toate acele calitaţi pe care le are şi care dau sensul real al vieţii.
Cu veneraţie sărut mâna mamă!
Profesorul s-a ridicat de la catedră făcând elevilor semnul de a-l urma şi un ropot de aplauze a acoperit suspinele mele pe care in zadar incercam să le opresc.

Era 8 martie şi a fost cel mai frumos cadou pe care l-am primit vreaodată.

118 thoughts on “Gând închinat mamei

 1. Bună seara, numele meu este Costin Comba și administrez un blog de fotografie http://www.costin-comba.blogspot.com . Aș vrea să vă rog dacă doriti să facem un schimb de link-uri. Dacă doriți să mă băgați în seamă bine, dacă nu, mă înclin cu respect și vă mulțumesc, atașând scuzele de rigoare pentru deranjul creat. Dacă nu vă deranjează, v-aş fi recunoscător pentru un răspuns.

 2. Mi-ai rascolit emotiile si lacrimile. Tot sufletul tau se afla in acea compunere scrisa de baiatul tau. Un copil care ti-a inteles trairile si ti le-a apreciat. Esti o mamica fericita! LA MULTI ANI! 🙂

 3. Nu am suspinat, dar lacrimile mi-au tisnit citind textul tau. Nimic nu incalzeste sufletul mamei mai mult decat darurile primite de la copii: un zambet, o alintare, un cuvant frumos, un gest sincer si iubitor…

  • Elisa, floare albastră, o mămică aşa iubitoare ca tine nu putea să nu simtă intensitatea trăirilor mele din clipele grele în care copilul meu suferea, dar şi bucuria de a simţi recunoştinţa lui revărsându-se cu toată dragostea asupra mea.
   Să fii sănătoasă şi tu şi puiuţul tău.

 4. Sublime ganduri inchinate mamei !
  Felicitari ! Mamei. Adrianului .
  „Mama-i mama nu muiere !” o zicere din popor.
  Toate cele bune !

 5. Noi, bărbaţii, percepem cu adevărat fericirea numai atunci când suntem iubiţi.
  Din această cauză, femeia devine, pentru fiecare bărbat, punctul de reper fundamental al existenţei sale.
  La mulţi ani, doamnelor, la mulţi ani, domnişoarelor, să fiţi iubite şi respectate de aleşii voştri!

  La mulţi ani, Aura, gândurile mele bune şi respectul meu.

  • Cristi, fiecare trecere a ta este onorantă pentru mine. Iţi mulţumesc pentru toate gândurile şi cuvintele calde ce mi le adresezi. Zile minunate îţi doresc şi eu , alături de Geanina ta iubită.

 6. La multi ani, dna Aura! Am citit randurile cu lacrimi in ochi, eu o mamica la inceput de drum, stangace si speriata, care inca nu intelege pe deplin ce a insemnat acel moment. Pot doar sa imi imaginez ce ati simtit atunci si ce simtiti azi, acum. Fie ca lacrimile sa se transforme in margaritare de bucurie.
  Va imbratisez cu drag.

  • Daniela, emoţionant comentariul tău. Iţi doresc să nu ai parte niciodată de o încercare aşa de grea cum a fost pentru mine în timpul acelui episod dramatic, dar de o mie de ori să ai revelaţia pe care ţi-o oferă recunoştinţa copilului . Cu mult drag.

 7. Pingback: Mamei | alexandrescudaniela.com

 8. Draga mea Aurora, e fiesc ca noi, MAMELE, să plângem, apoi să râdem, apoi să ne iubim și mai mult copiii! Ai tu harul acesta de a pune…nu, nu stropi de suflet, ci întregul tău suflet mare, frumos și curat, în tot ceea ce scrii! La mulți ani, mamă! La mulți ani, soție! La mulți ani, fiică! La mulți ani prietenă neprețuită! 🙂

  • Mirela, întotdeauna tu mă copleşeşti cu afecţiunea ta, cu vorbele tale atât de frumoase şi atât de frumos împreunate încât reuşeşti de fiecare dată să alcătuieti un minunat buchet de sentimente revărsate ca nişte nestemate printre stropii mei de suflet . La mulţi ani şi ţie draga mea.

 9. intradevar, sunt emotionante dovezile acestea de iubire care vin din partea copiilor nostri. Ele fac mai mult decaot orice cadou material. Atunci stii ca ai sadit bine samanta dragostei in sufletul lor. La multi ani si o primavara inflorita!

  • Gabriela, aşa este, nimic , nici o altă bucurie nu se aseamănă cu aceea adusă de dragostea şi recunoşinţa copiilor noştri. la mulţi ani şi ţie şi să aduni în suflet numai dragoste şi bucurii.

 10. La multi ani, Aura! Ti-a citit bine fiul in sufletul tau frumos! Randurile sunt emotionante, sunt vii, capabile sa deschida sertarase de amintiri! Felicitari fiului si mamei care a insuflat aceste minunate sentimente! Cu mult drag si caldura, Ara!

  • Ara, draga mea, ţi-am răspuns de nenumărate ori în gând dar cu întârziere aici.O fac acum cu drag, cu păcere, cu bucuria de a te şti aproape de sufletul meu. Iţi mulţumsc pentru felicitări şi pentru tot ce ştiu că gândeşti despre mine.

 11. Si uite asa m-ai facut sa plang astazi. De emotie si de dragul „dragului” tau.
  La multi ani strop de suflet, la multi ani minunata ce esti!
  Iti doresc din tot sufletul sanatate si putere. Sa fii fericita (cum spune Mirela: ” Iti ordon!” ). Cu mult drag.

 12. Compunerea băiatului, m-a emoţionat şi pe mine.
  Doamne, de multe ori am trecut si eu prin asta şi voi mai trece, din păcate, dar asta e o altă poveste…, însă hai să nu ne mai gândim la spitale, aşi putea să spun atâtea despre „cordonul ombilical” ce leagă copiii de părinte mai ales a celor care sunt nevoiţi să treacă prin astfel de momente mai des.
  Multă sănătate tuturor si la multi ani mămico! 🙂

 13. La mulți ani Aura!Cu mare emoție am citit și sunt împresionat până la lacrimi de scrisoarea fiului tău.Mai vreau să adaug că binecuvântați sunteți amândoi el cu tine și tu cu el.Să fiți sănătoși ca să vă puteți bucura în continuare de viață.

  • Ervin, vizitele tale mă bucură de fiecare dată fiindcă au în ele o încărcătură sufletească aparte. Tu şi Noemi sunteţi prietenii mei de dincolo de sticla calculatorului, dincolo de graniţele Europei, pe care v-am cunoscut pe căi diferite dar v-am îndrăgit deopotrivă. Mulţumesc mult pentru urări. Multă sănătate şi primăvară însorită!

 14. Putea oare Adrian sa fie altfel decat mama lui? 😀

  Citind cele scrise de fiul tau, parca o vad si pe mama mea atunci cand ii fac astfel de surprize: fata ii este luminata de zambet, iar ochii ii stralucesc sub povara lacrimilor de bucurie, ce stau gata sa cada…

  Fiti fericite, mamici bune ce sunteti!

 15. Pingback: O palmă românească « Blogul lui Teo Negură

 16. Pingback: Webdesign by Dexign « Mirela Pete. Blog

 17. Pingback: ABISURILE VIEŢII | Blogul lui CARMEN

 18. Aurora, am lansat o Poveste parfumată între bloggeri. E la a doua ediție acum.
  Te invit să scrii o poveste (scurtă, lungă, cum vrei) parfumată. Este a doua din colecție, s-au înscris deja 5 prietene, iar titlul este ”Ce parfum credeți că i s-ar fi potrivit Cenușăresei”?
  Duminică seara sau luni poate fi publicată pe blog, să fie aproximativ în același timp! Eu zic că e amuzant și interesant. O seară plăcută! 🙂
  http://mirelapete.dexign.ro/2011/03/provocare-parfumata-cautam-in-primavara/

 19. Pingback: Și totuși arta « Mirela Pete. Blog

 20. Pingback: Poveste de vis (26) « Blogul lui Teo Negură

 21. Pingback: Amintiri din Viena « Mirela Pete. Blog

 22. Pingback: Parfumul Cenușăresei. Poveste parfumată între bloggeri « Mirela Pete. Blog

 23. Pingback: Parfumul Cenușăresei « Gabriela Elena

 24. Pingback: Raport anual Fundația Danis, semnat Dexign « Mirela Pete. Blog

 25. Pingback: Parfumul, o provocare (partea a XXIII-a). Semnătura ta parfumată. « Mirela Pete. Blog

 26. Pingback: Parfumuri povestite, povești parfumate. Nahéma de Guerlain « Mirela Pete. Blog

 27. Pingback: Parfumuri povestite, povești parfumate. Nahéma de Guerlain « Mirela Pete. Blog

 28. Pingback: Margareta Sterian sau spiritul iscoditor « Mirela Pete. Blog

 29. Pingback: Poveste parfumată între bloggeri. Parfumul celei mai frumoase vacanțe « Mirela Pete. Blog

 30. Am ales sa intru la tine pe blog doar pentru faptul ca ai acelasi prenume cum il aveam eu inainte de maritis. Am citit acesta postare, si am plans, banuiesc ca toate mamicile au patit acelasi lucru. Cat de frumoasa si de pura este aceasta „lucrare”! Foarte frumos cadou,cel mai frumos!

  • Lumi, orice abatere de la starea de bine a copilului crează nelinişte pentru o mămică, dar când sunt situaţii când viaţa este în peicol este un chin de neimaginat şi este firesc ca la astfel de întâmplări povestite, orice mămică să plngă.

 31. Pingback: Angajat în depăşire pe şoseaua minţii « Gabriela Elena

 32. Pingback: Ion Țuculescu sau ochii magici ai culorilor « Mirela Pete. Blog

 33. Pingback: Poveste parfumată între bloggeri. Cutiuța cu minuni. « Mirela Pete. Blog

 34. Pingback: Premianţii noştri « Buimacii

 35. Pingback: DEXIGN. Prodecho: logo și stationery « Mirela Pete. Blog

 36. Pingback: Mirii mileniului III « Ioan Usca

 37. Pingback: Vicki – Lilick’s Operation | Gabriela Savitsky

 38. Pingback: Festivalul “Cerbul de aur” Brașov (III) | Blogul lui Nea Costache

 39. Pingback: Interviu despre blog, propus de Zina « Mirela Pete. Blog

 40. Pingback: Miercurea fără cuvinte. Wordless Wednesday 2 « Mirela Pete. Blog

 41. Pingback: Numele Dvs. pe Internet. Domenii .ro cu 31 euro + tva | Blogul lui Nea Costache

 42. Pingback: Noi! « Mirela Pete. Blog

 43. Pingback: ENYA PETE:Premiul I la concursul de GRAFICĂ & GAME DESIGN « Mirela Pete. Blog

 44. Pingback: Apel catre Blogosferă: Andrei Teodoroiu are nevoie de noi | Blogul lui Nea Costache

 45. Pingback: Flori de Paști. Parfum de sărbătoare « Mirela Pete. Blog

 46. Ne-am înseninat privile si sufletul în Grădina Botanică din urbe. E un vis: să vezi lelele înflorite deja, zambile, narcise albe și galbene, magnoiolii uriasi, plini de flori gata să se desfacă, unele pe jumătate înflorite, împrăștiind deja mireasma de neînlocuit a primăverii-cu-magnolii! Un vis. După o oră-două de cățărat și trecut punți și poduri prin pădurile Botanicii, pline de toporași și Floarea Paștelui, am căzut ca drogați pe o bancă, la umbra unui ginckobiloba uriaș, aproape adormiți de aer , soare și mișcare. Asta-i PRIMĂVARA! Să trăiască și să trăim și noi!O zi însorită! 🙂

 47. Pingback: DEXIGN. Prodecho și Promod. Broșuri de prezentare « Mirela Pete. Blog

 48. Pingback: Miercurea fără cuvinte. Wordless Wednesday 3 « Mirela Pete. Blog

  • Teo, este greu de dat un raspuns fiindcă nici eu nu ştiu dacă sunt ok, sau nu. Cert este că mă străduiesc să reintru în normal. Am trecut prin momente dificile şi sufleteşte trec mai greu pete ele, dar… voi râde din nou.

 49. Pingback: Refrenul din melodia unei zile însorite « Gabriela Elena

 50. Pingback: Clipe de Cluj. Invitație pe noul blog « Mirela Pete. Blog

 51. Pingback: Pascal Bruckner « Rokssana's Blog

 52. Pingback: Ultima plecare « Teo Negură

 53. La mulţi ani, buni! Fericire şi multe împliniri din partea celor dragi. Multă sănătate şi stropi de iubire pe sufletul tău. Noroc cu Ervin de pe blogul căruia am aflat de ziua ta. Dacă ai ştii cât de uimită eram când am văzut cât de mare este coincidenţa de a te fi născut exact în aceeaşi zi cu bunica mea despre care ţi-am scris cu ceva timp în urmă într-un comentariu. Nici nu-mi vine să cred. 🙂 Te aştept să revii pe blog. Te îmbrăţişez cu mult drag!

  • Carmen, nepoţica mea online, îţi mulţumesc mult pentru urări şi mă bucur enorm coincidenţa zilelor de naştere. Imi este dor de blogul tău si voi poposi cât de curând pe el. Voi începe să postez şi la mine pe blog…
   Pe curând!

 54. La mulţi ani!

  O colegă mi-a spus odată: După ce am pierdut-o pe mama nu am mai fost niciodată fericită.

  Nu am înţeles-o până când, şi mama mea, a ales să meargă într-un alt loc, mai luminos.
  Un copil tare înţelept. Să vă trăiască!

 55. Pingback: Teatrul Naţional ”Lucian Blaga” « Mirela Pete. Blog

 56. Pingback: Parfumul prinţeselor de ieri şi de azi « Mirela Pete. Blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.