CE ESTE PACEA (poezie pentru copii)

( imagine preluată de pe internet)Intr-o lume a violenţei în care traiesc şi copiii, printre strigătele agresive ce însoţesc jocul cu pistoale, puşti, mitraliere, săbii, tunuri şi tancuri (fireşte, de jucărie, să nu care cumva să nu înveţe viitorul adult cu ce să ucidă, cum să provoace suferinţă, cum să nască ură şi răzbunare, cum să distrugă…) poate este bine să mai strecurăm, cu riscul de fi consideraţi penibili, şi câte un cuvânt despre PACE, pe care să o asociem cu duioşia, cu dragostea, cu mângâierea caldă a razelor de soare, cu faptul că totuşi putem fi şi buni şi aceasta chiar nu dăunează grav sănătăţii.
Ce este pacea?

– Mămico, CE E PACEA?
– Este lumina-n noapte,
E zâmbetul curat,
E raza ce-ncălzeşte
Năsucul îngheţat.

– Dar spune-mi CINE-I PACEA ?
– Este o zână bună,
Ce-aduce bucurie
Şi strânge-n jurul mesei
Pe toţi ce-i vrem să fie.

– Mămico, CUM E PACEA ?
– Este ca mâna mamei
Când mângâie fetiţa,
Este sărutul cald
Când doare rău bubiţa.

-Dar UNDE-I CASA PĂCII ?
– E-n orice suflet bun
Si trebuie să-ţi spun
C-aşa mică cum eşti,
Şi tu s-o găzduieşti.

51 thoughts on “CE ESTE PACEA (poezie pentru copii)

    • Cristian, ai foarte mare dreptate, dar din păcate, este un trist adevăr. Incearcă să vorbeşti tinerilor ( categoric, nu generalizez) despre pace şi vei vedea cum ori vor începe să zâmbească, ori vor schimba subiectul

  1. Superbe versurile! Cat despre pace, intr-adevar, nu mai auzi vorbindu-se. Copiii nostri cresc intr-un mediu nenatural, marcat de distrugeri si ura, ajungand sa creada ca ce se intampla este firesc. Nu este penibil nimeni daca strecoara si acest cuvant in conversatii. Numai bine si va asteptam pe blogul nostru oricand. (v-am si adaugat la blogroll).

  2. Daniela, este adevărat ce spui, dar dacă fiecare vom face câte un pas în direcţia dorită, s-ar putea să urnim tot „regimentulŢ după noi. Vizita ta ma bucură şi-ţi mulţumesc pentru cuvintele frumoase. Si eu te-am adăugat pe lista favoriţilor!

  3. Aurora, pacea este acolo unde o simtim sau unde ne simtim aproape de cei dragi. Pacea este acolo unde iubirea e la ea acasa…fara iubire, ura triumfa si aduce cu sine razboi, neintelegeri. Imaginea e frumoasa, dar pentru mine pacea e facuta din doi, trei sau mai multi, nu stiu de ce. Poate pentru ca pacea inseamna bunastare si trebuie impartasita. O zi frumoasa. Numele tau sugereaza PACE…AURORA!

    • Mirela, ca intotdeauna comentariile tale sunt o incantare pentru mine. Si da, ai mare dreptate din unghiul in care ai privit postarea cred totusi ca titlul poeziei a generat raspunsurile tuturor celor care au intrat pe blog si nu continutul poeziei. Cand am scris acesta poezie, am urmarit sa fac pe micuti sa inteleaga ca pacea este ceva minunat si atunci am facut acele comparatii in poezie. Nu am avut in vedere sensul generalizat al cuvantului pace, ci doar acea situatie in care nu exista conflicte armate, ci numai intelegere si buna convietuire, iar imaginea am raportat-o strict la copii. Ei aduna floricele doar cand sunt fericiti! M-ai facut sa zambesc cu mult drag, cu multa placere cand ai asociat numele meu cu pacea.

      • Si chiar i-ai facut pe micuti sa inteleaga ce e pacea…e asa, locul in care exista intelegere si buna convietuire! Si da, aduna floricele, poate ca mi-ar placea mie sa le adune impreuna. Ai observat sensul benefic la cuvantului IMPREUNA? Poate la asta ne dreferim, de fapt. pacea chiar e asociata cu zorii de zi, cu aurora. Aurora! O zi plina de pace! 🙂

  4. Frumoasa poezia scrisa de tine si parc-as zice ca ai avut curaj sa abordezi asemenea subiect.Nimeni nu mai scrie asa ceva, nimeni nu mai recita „poezie patriotica”!

    • Liana, nu este vorba de curaj, ci de dorinţa de a face pe micuţi să înţeleagă că atunci când este pace este minunat. Poate că în felul acesta, balanţa în care pe unul din talere este intelepciunea şi înţelegerea , iar pe celălalt pumnul şi mitraliera, va înclina spre cel cu înţelegerea.

  5. Nimeni nu stie mai bine ca tine, Aura, sa explice lucruri abstracte copiilor. Sa le faca accesibile si sa le ilustreze, pe intelesul lor. Ma bucur ca ai reusit sa materializezi in versuri atat de frumoase si pline de substanta conceptul de pace!

  6. Stropi de suflet la vedere, Doamne, ce imi place numele blogului tau (dar parca ti-am mai zis, oricum nu conteaza imi place la nebunie)…
    Si imi mai place aici la tine ca, prin cuvinte extrem de simple transmiti mesaje extrem de „grele” si un sentiment cald de liniste. Seara cu pace!

  7. Pingback: Mirela Pete. Blog » Blog Archive » DeXign și cafea (II)

  8. Pingback: Premiu prietenesc, dăruit prieteneşte… « Noaptebunacopii's Blog

  9. Ai foarte mare dreptate,Stropi de suflet la vedere.Este păcat că așa mulți părinți dau copiilor lor aceste jucării care încurajează violența,perpetuează violența.Copii cresc astfel și devenind adulți vor găsi violența o modalitate de viață,o cale de rezolvare a problemelor lor.Pacat că aceste cuvinte ale tale nu ajung la mult mai mare audiență.Aduci un mesaj foarte important.

  10. Pingback: XBox 360- Project Natal- O realitate fictionala care cucereste « Ҩ Gabriela Elena

  11. IMI PLACE LA NEBUNIE BLOGUL TAU.IMI PLAC POEZIILE,IMI PLAC IMAGINILE ,IMI PLAC COMENTARIILE,IMI PLACE TOTUL

    FELICITARI!!!!
    Ce poate fi mai frumos decat ce vine din suflet pentru… suflet
    Frumos spus STROPI DE SUFLET LA VEDERE

  12. Mi-ai adus aminte de 1 Iunie care trebuie sa vina, anul acesta ,noi cadrele did. suntem in greva oare micuti nostri vor intelege de ce am sarbatorit mai devreme? Si inca ceva ,mi-a adus aminte poezia ta atat de frumoasa ca eu am cautat o poezie pentru copii mai noua si nu am gasit decat pe cele vechi din anii 80-90 ,nu sa mai publicat poezii frumoase pentru copiii ?(pentru ziua de 1Iunie) sau nu am eu stiinta. o zi buna si la cat mai multe poezii frumuase,

    • Te chiama Alinuta, esti blonda, de ce – deci – m-as mira ca nu ai idee ca se scrie „duceti-va”, de ce m-as mira ca ai rasarit si tu cu o vorba urita pe un blog atat de pur, de ce m-as mira ca te bati si te injuri cu Simona?

  13. Alinuta-mama!!Invata sa scrii .Exerseaza pe un maculator….pune-ti ordine in idei.Esti un pic incoerenta…..Pentru cine vrei sa salvezi planeta daca ne trimiti la DRACU?(sau drEacu inseamna altceva ce nu stiu eu?)
    PS Nu cumva simona(cu s mic!!)asta cu care te bati te-a lovit la cap!!????

  14. M-am bucurat sa vad ca ,dintre toate poeziile,pe fetita de11 ani a impresionat-o tocmai aceasta-despre pace.
    Felicitari,fetita!Sa ai parte de un viitor minunat,in pace!

    • Cristina, se pare că această poezie a plăcut multor cititori, fiindcă dupa cum arată statisticile panoului de control, poezia „CE este pacea” a însumat cele mai multe vizitări. Mă bucură trecerea ta pe aici şi te mai aştept.[

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.